Θεουργική Αναγωγή

Ο παρακάτω σύνδεσμος έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη στον Πυθαγορισμό.
http://opsopaus.com/OM/BA/ETP/index.html

Στο μέρος της Θεουργίας αναφέρει για τα μυστήρια – τελετές που κάναν οι αρχαίοι Πυθαγόρειοι για την έξοδο της ψυχής από το σώμα και την ουρανοδρομία μέχρι το Εν καθώς και για την επιστροφή της πίσω στο σώμα.

http://opsopaus.com/OM/BA/ETP/V.html

Χαρακτηριστικά τελούσαν την τελεστική ταφή (Πρόθεσις) όπου ο μύστης ξάπλωνε σε ένα κρεβάτι τον σκεπάζαν με μαύρο ύφασμα και του πετούσαν μερικές χούφτες χώμα ως ένδειξη θανάτου και εξόδου της ψυχής στο νοητό πεδίο των θεών.
http://opsopaus.com/OM/BA/ETP/V.html#sym-death
Εικόνα

Οι υπόλοιποι μύστες τραγουδούσαν ύμνους που διευκόλυναν την έξοδο της ψυχής και ο θεουργός έπιανε το κεφάλι του μύστη ψιθυρίζοντας επωδές και μυστικές συλαβές
Εικόνα

Ο μύστης τελούσε αστρική προβολή όπως λέγεται σήμερα ενώ οι αρχαίοι μιλούσαν για έξοδο της ψυχής αναγωγή στο πνευματικό πεδίο, όπου βίωνε την μεταθάνατον ζωή ενωνόταν με τον νοητό ήλιο και στην συνέχεια τελούσε την επιστροφή ή κατάβαση και τέλος την ανάσταση του πίσω στο σώμα του.

Με αυτόν τον τρόπο ο μύστης αποκτούσε θεοφορικά χαρακτηριστικά και είχε γνώση για το τι συμβαίνει μετά θάνατον αλλά είχε και επίγνωση της ανάστασης και την επιστροφή της ψυχής πίσω στο σώμα.

Η παραμονή της ψυχής στο αστρικό πεδίο της έδινε θεοφορικά χαρακτηριστικά.
Μετά την επιστροφή της ψυχής πίσω στο σώμα ο μύστης εκδήλωνε θεοφορία και αποκαλούνταν «υιός Θεού».

Όλοι οι θεοφόροι άνδρες Πυθαγόρας, Απολλώνιος ο Τυανεύς και άλλοι άγνωστοι πρέπει να είχαν βιώσει μια έξοδο ψυχής στο αστρικό.

Σχολιάστε